torsdag 12 november 2009

"Såsom i himmelen" - på riktigt

Tidigare i veckan blev jag inbjuden att sjunga med i kyrkokören. Ikväll var det dags och tyvärr var jag tvungen att komma lite sent. När jag väl kom så slutade sopranerna att sjunga och alla vände sig om med breda leenden för att välkomna min ankomst, vilket innebär en fördubbling utav manliga sångare i kören (från att enbart ha varit en man i kören). Även om dom var mitt uppe i att repetera "Bereden väg för Herran" så avbröts sången där och en efter en introducerade sig vid namn.

Just nu förebereder sig kören för att sjunga på gudtjänsten första advent. Kyrkan rymmer över 800 personer och de flesta höll med om att den nog var lite väl stor för deras framträdanden (dock berättades att kyrkan minsann var fylld till bredden varje lucia och julavslutning - då blir det to.m. nödvändigt med ståplatser).

I pausen blev det fika (ett stående inslag i alla mötessammanhang här) och under fikat diskuterades en inbjudan som kommit från Fredrika kyrkokör (ett samhälle 6 mil från Åsele) att delta på deras julkonsert. Alla verkar gilla Fredrika kyrka som är mindre och allmänt fin. Där fyller man kyrkan till julkonserten. Det diskuteras hur man ska ta sig till övningarna och det visar sig att körledaren har en buss så han kan köra hela kören. Den suveräna körledaren visar sig ha fått hoppa in oväntat under hösten med kören när kantorstjänsten blivit vakant. Han är en klippa som alltid ställer upp när det behövs på en mängd olika sätt, vilket han även visat ikväll.

Platsen, tiden på året, körbussen, tillsättningen utav en ny körledare m.m. gör att det hela känns som taget ur filmen "Såsom i himmelen"(minus romanserna och intrigerna). Det skämtas to.m. under fikat och under diskussionen om alternativet att ta buss till Fredrika att dom sen borde ta bussen och åka ner till Österrike på körturné, precis som i filmen. "Såsom i himmelen" utspelas för övrigt i Ljusåker. Om det nu är samma Ljusåker vet jag inte, men det finns en by som heter just Ljusåker på vägen som går från Åsele och genom Fredrika på väg mot Umeå!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar