onsdag 11 november 2009

Ljudet från timmerbilar som passerar

Här i trakterna arbetar en hel del inom skogsindustrin, på sågverk, inom träförädling osv. och många är skogsägare. Att skogen är en basnäring märks inte minst från det dagliga ljudet av timmerbilar som passerar med sina tunga laster. Utöver dom så är det inte mycket trafik. Det är rätt meditativt att se och höra långtradarna som fraktar timmer mullra förbi på Umeåvägen utanför mitt fönster. Känns lite som miljöerna i tv-serien Twin Peaks - min favorittv-serie som sändes 1990 - 1991 och som utspelade sig i amerikanska delstaten Washington.

Flera av dom bolag och företag som finns runtom i samhället påminner om att skogen är viktig här:
> skogsföreningen Norrskog,
> restaurang Timmergrillen,
> Sveaskog - Sveriges största skogsägare och en stor leverantör av timmer med Göran Persson som ordförande,
> Skogstyrelsen,
> på hembygdsområdet finns "Träsalen - Skogens pelarsal", vilket är en hel avdelning tillägnat trä och träets betydelse historiskt i området (timmerbyggen, slöjd, hantverk),
> Norra skogsägarna,
> Svenska Cellulosa Aktiebolaget (SCA) som tillverkar bl.a. pappersmassa och papper och är Europas största privata ägare av skogsmark samt är ett av Sveriges största bolag.

Nära kopplat till skogsnäringen är det stora intresset för jakt. Själv sitter jag på turistbyrån som ser ut som en jaktstuga och är snyggt inrett med uppstoppade fåglar och djur, renskinn, renhorn och slutligen en ståtlig älgkrona.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar