onsdag 16 december 2009

Phang Nga - here we come!




Nu har vi fått veta det vi dom senaste veckorna gått och längtat efter att få veta; var i Thailand vi ska vara.

Livet erbjuder många härliga vändningar och själv har jag fått uppleva två dom senaste dagarna. Första vändningen var i söndags när jag var ute på Arlanda med min kompis för att åka till Dubai och fick där veta vid incheckningsdisken att jag inte fick resa till Dubai. Anledningen var att jag varit i Israel och har israeliska stämplar i mitt pass. Det finns inget jag och min kompis kunde göra så vi fick finna oss i att den här resan som vi planerat under en längre tid inte skulle bli av (vi kommer se till att åka dit i framtiden dock).

Efter mycket sökande kom vi till slut över en resa till Krabi, Thailand. Även om jag ska dit och jobba så kommer jobbet vara annorlunda än en turistresa med min kompis så det kändes kul ändå. Skönt med värme och kul att börja förbereda mig mer inför Thailandsfasen. Köpte tre nya böcker om Thailand (utöver dom jag redan hadde): Lonely Planet, Berlitz parlör och Culture Smart - a quick guide to customs & etiquette.

CIU har oftast inte varit i södra Thailand så Åselegruppen banar ny mark och gör något unikt (vändning nummer två: inte väntat mig att vi skulle vara så långt söder ut). Vi ska vara i otroligt vackra och intressanta Phang Nga-provinsen!

I Phang Nga-provinsen ligger bl.a. Khao Lak som drabbades hårt av tsunamin 2004 och vi kommer säkerligen träffa människor som berörts på olika sätt.

Phang-Nga ligger nästan 80 mil från Bangkok och det tar över 10 timmar att åka tåg dit från huvudstaden. Det finns ingen flygplats i Phang Nga utan närmsta flygplats är precis söder på Phuket eller Krabi (där jag och min kompis är på semester). Provinsen har kust längs med spektakulärt vackra Andamansjön.

Vi kommer få det fantastiskt och tills vi ses i Thailand om några veckor har jag förmånen att få vara på plats i några dagar under min semester.

fredag 11 december 2009

6 värdfamiljer klara!!

Grattis
Nu har sex stycken värdfamiljer gjort ett suveränt beslut dom kommer vara glada över för resten av deras liv!! Ni är lyckligt lottade som får vara en del utav det här.

Ni kommer få en så spännande och härlig vår. Ni är lika delaktiga i kulturutbytet som ungdomarna och jag hoppas verkligen att det ska bli 10 härliga veckor tillsammans!

Sista två platserna
För er som fortfarande funderar så uppmanar jag er att ta chansen nu. Bara 2 platser kvar! Och om ni känner någon annan som skulle vara intresserad så uppmuntra dom att göra det. Dom kommer få minnen för livet!

Prata med tidigare värdfamiljer
Ni kan gärna få prata med familjer som varit värdfamilj tidigare. Dom har mycket gott att berätta! Hör gärna av er till mig också så kan jag förklara mer om hur det går till.

En kul middagsgäst
Som värdfamilj behöver man inte ändra sina vardagsrutiner och resor - tvärtom. Det är ju det som speglar det verkliga livet. Ungdomarna är i 20-årsåldern så dom behöver inte bli uppassade utan klarar sig själva till stor del. Se det som en kul middagsgäst som ger nytt liv till samtalen och som en härlig familjemedlem som ni kan vara er själva ihop med.

Alla kan bli det
Pensionärer, ensamstående, unga, barnfamiljer. Alla kan vara värd åt två ungdomar. Vi har inga krav på familjesammansättning. Det vi bryr oss om är att ni är intresserade av människor och av att vidga era vyer.

Tiden går fort
Ungdomarna kommer v. 15 och stannar till v. 24 (9 april-21 juni) vilket blir 10 veckor totalt. En utav dom veckorna kommer deltagarna vara på ett läger i Kittelfjäll och även åka till den svenska deltagarens hemort i Sverige (Lund, Karlskrona, Göteborg, Linköping, Uppsala, Södertälje, Stockholm och Kramfors).

Under veckorna har ungdomarna fullt schema så de kommer inte sitta hemma om dagarna!

Hör av er
Ring: 070-3103273 eller maila: jonathan.osterlund@ciu.se
Jonathan Österlund, Handledare

En bling-bling jul



Dom kan verkligen det här med julbelysning i Åsele!

Luciamys



Igår på kören fick vi hembakade lussebullar som var gudomligt goda (jag har begärt receptet)! Perfekt gräddade, fluffiga och saftiga och med rik saffranssmak...

Sen imorse hade skolan luciatåg i kyrkan. Dom sjöng så fint och glada solister sjöng allt från "All I want for Christmas" till "Last Christmas" och "Tänd ett ljus". Tänk att på nästan alla skolor och kyrkor från söder till norraste Lappland, i stora städer såväl som fjällbyar så är luciatraditionen så älskad!

onsdag 9 december 2009

Mittläger i Kittelfjäll



Vecka nitton så kommer vi åka på Mittläger (vi på CIU älskar läger). Antagligen åker vi på söndagen den 9 maj och stannar till onsdagen den 12 maj. Torsdag till söndag sen är det Kristi Himmelfärdshelgen och då får ni ta med er er parkamrat hem till där ni bor på era olika håll i Sverige. Det kommer bli en suverän vecka!

Jag har letat och letat och nu har jag äntligen fastnat för ett ställe som jag tror kommer bli platsen vi kommer att åka till. Ska bara lösa transporten. För att visa er något extra speciellt och ett vacker fjällandskap har jag frågat runt och Kittelfjäll är enligt många här helt unikt!



Igår var jag på en middag och då blev jag tipsad om att kolla upp Hotell Granen och när jag gjorde det blev jag helt förälskad. Delvis ligger det avskilt i naturen en bit från själva byn Kittelfjäll (3,5 km) vilket jag tycker blir mysigt för då kan vi röra oss helt fritt och umgås och ha det bra. Sen när jag pratade med Pernilla, en i familjen som driver stället, blev jag ännu mera såld. Hon verkar supertrevlig!

Hotell Granen är ett familjeägt hotell som ligger vid Kittelfjälls fot (nära norska gränsen). Stället renoverades 2001 och alla rum har dusch och toalett. Låter väl lyxigt!

Kolla in hemsidan:
www.granen.nu

Bilderna kommer från:
http://www.fardboms.se/pic/ett/kittelfj.jpg
http://www.sodralappland.se/Jaktochfiske/default.asp?pageid=29387

Det kommer ju vara vår när vi är där vilket kan innebära att det kansek fortfarande är snö som på bilderna men det kan också börjat bli vackert grönt. Kolla in hur det ser ut när det blivit helt grönt.

Fler bilder på Kittelfjäll:
http://www.ac.lst.se/files/gggQo5BB.jpg

Drottninglandet

Jag fick med mig en bok från biblioteket idag som heter Drottninglandet. Det är en fotoreportagebok gjord utav Elin Berge med en CD som tillhör med musik skriven och framförd utav Frida Hyvönen. Huvuddelen utav bilderna kommer från Fredrika (i Åsele kommun) och skildrar thailändska kvinnor som bor i Västerbotten.

Just nu visas utställningen Drottninglandet på Västerbottens Museum i Umeå. Utställningen pågår t.o.m. 24 januari.

Vad roligt det vore om Elin Berge och Frida Hyvönen kom och visade samt framförde bilder och musik i Åsele i samband med Thailandsutbytet någon gång under perioden 9 april-21 juni.

Sincaris Vänner - en gripande berättelse om engagemang


Morgonfika
Jag var på ett riktigt mysigt möte i förmiddags med bibliotekets tre bibliotikarier. När vi satt där och fikade kom vi in på Åseles engagemang för asylsökande. Bl.a. så är biblioteket en positiv mötesplats för många utav de f.n. över 100 asylsökande som bor i Åsele. Och det var ni vi diskuterade det som vi började prata om en oerhört gripande period i Åseles historia och som skapade en enorm gemenskap kallad Åseleandan.

Utvisningen
Sveriges och medias blickar vändes mot Åsele på 90-talet i samband med att två kurdiska familjer som hette Sincari blev utvisade 1996. På en och samma dag kom ett 30-tal poliser med hundar till Sincaris bostad i Åsele och kämpade i hela fem timmar mot Åseleborna som skyddade familjen. Till slut fick polisen tag på familjerna och dom kördes i två bussar direkt till Lycksele där de fick stiga på ett flygplan och flögs till Diyarbakır i östra Turkiet.

Bodde i kyrkan
Den 19:e oktober 1993 hade familjerna fått avslag på sin asylansökan, men när kyrkoherden fick höra detta öppnade han upp Åsele kyrka och där bodde dom i hela 16 månader!

Fem år
Familjerna hade varit i Åsele sedan årsskiftet 1990-1991, dvs. dom hade varit i Sverige i fem år. Föreningens syfte var att samla in pengar i en fond som skulle användas för att hjälpa dom att komma tillbaka till Åsele.

Åseleandan
Hela samhället började engagera sig och på skolan startade högstadieeleverna ett opinionsarbete som ledde till att föreningen Sincaris vänner skapades och begreppet Åseleandan myntades. Mellan den 18 januari till 6 juni 1996 gick Åseleborna i fackeltåg från lägenheten på Fågelstigen, där familjerna bott, till kyrkan, folkets hus eller till församlingshemmet och i elva år efter utvisningen pågick en kamp som avslutades först 2006.

SIGNAL
Jag har gjort en mapp till alla deltagare med information om Åsele och till den fick jag varsin liten bok från bibilioteket som jag lagt med. Den heter "SIGNAL- En viktig bok om Medmänsklighet, Vänskap och Rättvisa" och skrevs 1996 utav gymnasieelever från Nv2n på Tannbergsskolan i Lycksele.

Denna klass uppmanade högstadieelever i hela Sverige att skriva dikter kring vad orden "medmänsklighet", "vänskap" och "rättivsa" betydde för dem. Från den mängd dikter dom fick in valde dom sedan ut 50 stycken som kom med i boken.

Tannbergsskolan
Tannbergsskolan är för övrigt en utav gymnasieskolorna som många ungdomar väljer att pendla till från Åsele för att gå i gymnasiet. Skolan profilerar sig som "Inlandets gymnasieskola". Andra flyttar pendlar eller flyttar till Villhelmina, Umeå, Skellefteå el. Ö-vik.



Nyhetsarkiv
Bilderna visar det enorma mediaintresset som följde utvisningen och kampen för familjerna Sincari. Pärmar efter pärmar och lådor fyllda med artiklar finns arkiverat på Åsele bibliotek.

Förhoppningsvis kommer vi få höra mer om detta fantastiska engagemang som finns hos Åseleborna och kanske få höra någon som deltog i kampen berätta om vad som hände.



Källa: www.unc.se/foretag/visax.php3?id=190179

tisdag 8 december 2009

Era arbetsplatser

Nu är arbetsplatserna klara och dom finns som en länklista längst ner i högra kolumnen. Lite kort är det följande arbetsplatser som ni kommer att få förmånen att lämna ett avtryck hos och där ni kommer att få träffa härliga människor (en del fler än andra beroende på var ni hamnar) och lära er nya egenskaper:

1. Wärdshuset
Hotell i förstklassig standard och med utsikt över Ångermanälven samt tre restauranger som är välkända för deras och goda mat - till stor del gjord på lokala råvaror och vilt.

2. Kronans Blommiga Bageri
Konditori från 50-talet kombinerat med kreativ blommbutik. Roliga evenemang och härliga bakverk.

3. Församlingshemmet
Svenska kyrkans församlingshem där olika grupper möts och verksamheter bedrivs som t.ex; konfirmationsträffar, barn- och ungdomsverksamhet, församlingskören, gruppsammankomster, äldreträffar och lunchträffen Mat-och-Prat m.fl.

4. Studiefrämjandet
Planera och genomföra kulturprogram, utflykter, utbildningar, studiecirklar, föreläsningar m.m. Reka inför våra studiebesök samt planera inför eventuellt deltagande under Kulturnatta som är helgen före vi åker. Studiefrämjandet har 19 medlemsorganisationer och några utav dom är: Miljöförbundet Jordens Vänner, Friluftsfrämjandet, Svenska Turistföreningen, 4H, Fältbiologerna och Naturskyddsföreningen. Studiefrämjandet är Sveriges största studieförbund och är särskilt inriktat på ungdomskultur.

5. Lappland Äventyr - camping
Driva campingen där det även finns draghundar, båtar, kanoter, fyrhjulingar, snöskotrar, fiskeutrustning, moutainbikes, motorcyklar, skidor, mini-golf, pool m.m.

6. ICA
Stor Supermarket med många kunder och trevliga kollegor samt roliga evenemang. Spännande utbud av allt från norrländska råvaror till internationellt. Många varor är lokala och närproducerade samt ekologiska.

7. Genbäcks Handelsträdgård
Plantering, skötsel och packning utav sommarplantor och blommor på 3600 m2 modern växthusyta. Försäljning sker i huvudsak under maj-juli när ni är där. Leverar till kommuner, kyrkogårdar, samt blomsterhandlare i Lappland, Västerbotten och Jämtland.

8. Lyran - dagis

måndag 7 december 2009

Subventionerad taxi

Helt otroligt! Taxiresan från Vilhelmina flygplats till Åsele kostade bara 162 kr på en sträcka av 7 mil. Statligt subventionerat för att bistå inlandets tillgänglighet.

Kändis från grannorten


Jag har ju försökt ta reda på om det finns kända personer som kommer från trakten. När jag landade imorse på Sagadals flygplats utanför Vilhelmina möttes jag av en reklam med Linda Isacsson.

Linda Isacsson är från Vilhelmina men bor nu i Stockholm där hon jobbar som programledare. Hon började som väderflicka på TV3 och har efter det setts i TV-rutan som programledare för Farmen, Bonde söker fru och När & fjärran på TV4. Nu senast ledde hon Robinson 2009 i våras på TV4. 1990 var hon även Fröken Sverige.

söndag 6 december 2009

Lycka till Karin, Ida och Johan


Nu kör vi så det ryker! Lycka till Ida i Örnsköldsvik som också ska till Thailand med en egen grupp och lycka till Karin i Falun som förbereder ett Indienutbyte vilket även Johan gör i Vara.

Ni är suveräna och jag hoppas att ni kommer ha två framgångsrika veckor framför er!

Årets julklapp i Åsele

För er som inte visste det kommer årets julklapp i Åsele från CIU (Centrum för Internationellt Utbyte). Ni har nu möjlighet att få ett unikt och faschinerande år 2010. Ni kan låta världen komma in i ert hem genom att låta två härliga ungdomar bo med er under några korta veckor. Det kommer ge er en kul omväxling och det kommer bli en frisk fläkt i era liv. Tänk vad härligt med nya perspektiv och vilken möjlighet det här är att lära sig mer om andra spännande kulturer.

Bara tre platser kvar!

Ta chansen nu! Före jul (& helst före lucia) vill vi ha er anmälan till Jonathan: 070-3103273/0941-14075 jonathan.osterlund@ciu.se

Jul i Folkton


I torsdags spelade dom i Umeå och ikväll spelade dom på Benny Anderssons Rival i Stockholm. En av dom bästa musikhändelserna kring jul enligt min åsikt. Nu fortsätter turnén söderut i landet men för er som inte kommer ha möjlighet att ta er till en av de platser de besöker kan ändå höra kvällens konsert som spelades in av P2 och kommer att sändas nästa söndag 13 december/lucia.

torsdag 3 december 2009

Norrlands flagga


Visste ni att Norrland hade en flagga? Det gjorde inte jag men det nämnde Pia Johansson i "Vem tror du att du är?" (se förra inlägget)!

Flaggan är en blandning av den svenska och den finländska flaggan, p.g.a ländernas förbindelser i dom norra delarna.

Vem tror du att du är?



I måndags (30 november) sände SVT1 "Vem tror du att du är?" där större delen utav programmet var inspelad och handlade om Åsele. Det var skådespelerskan Pia Johansson (känd från bl.a. Parlamentet och Stockholms Stadsteater) som tog reda på mer om sin familjehistoria och sitt samiska arv som sträcker sig tillbaka till 1600-talet och just Åsele.

Pia är född och uppvuxen i Umeå (Västerbotten) men hennes mormor var från Åsele. I programmet (läs inte vidare om ni vill ha spänningseffekten av att följa programmets upplägg) får Pia veta att första nybyggaren i Åsele lappmark är en man i hennes släktlinje och att han var same.

Pia besöker Åsele men även byarna Västernoret, Sörnoret (där hon besöker en offerhälla/samisk kultplats uppe på ett berg med otroligt vacker utsikt), Gafsele och Älgsjö. Alla precis utanför Åsele. Man ser även t.ex. det gamla bryggeriet som jag passerar varje dag till jobbet. Och sen ser man också flera av arbetsplaceringarna som Wärdshuset, kyrkan och hela samhället.

Programmet går att ses på SVT Play t.o.m. 20 januari 2010 vilket jag uppmanar er alla att göra. Det sätter igång med Åsele-delen kring halvvägs in (d.v.s. efter en halvtimme). Programmet finns på: http://svtplay.se/v/1792344/vem_tror_du_att_du_ar/del_2_av_5_-_pia_johansson

Pia kör hårt med det här med den samiska kopplingen till Åsele och när hon sitter och kör genom det vackra landskapet så utbrister hon: "Mot Sameland!" Hon skämtar även lite (det får man räkna med från en skön komiker) och kommenterar att det inte är många på vägarna just den dagen när hon kör fram på dom tomma lapplandsvägarna som tar henne genom skogarna.

tisdag 1 december 2009

Vart ska det här leda?

Imorse åt jag färska hjortron och fjällfil och till lunch blev det palt med fläsk, skirat smör och lingonsylt samt hårt tunnbröd. Vart ska det här leda? Ska man bli norrlänning på köpet?

Jag är på väg till Stockholm där jag ska träffa dom andra CIU-handledarna för iår(Ida som är i Ö-vik och ska också till Thailand samt Johan i Vara och Karin i Falun som båda ska med varsin grupp till Indien) och ska ta flyget från Lycksele med NextJet senare ieftermiddag.

Jag passar på att se lite av stan när jag ändå är här och njuter av min lunch med solen som värmer mitt ansikte (för en gångs skull) och ser ut över Umeälven. Klockan är bara ett men solen håller redan på att gå ner och ligger nu i höjd med trädtopparna på det låga fjället längre bort. Men det gör ingenting för det har snöat och det är vitt och vackert vart man än tittar och när jag ätit klart och går längs älven tar fullmånen vid och står redan högt på den klara himlen.

Utanför hotellet vajar den samiska flaggan bredvid den svenksa och man påminns om vems trakter man besöker. På skogsmuseet har dom en spännande utställning om just samer som jag fastnar för och blir kvar en bra bit längre än vad jag planerat. Jag har inget bråttom så det gör ingenting. När jag kommer ut är klockan halv tre och gatulyktorna har tänts. Det märks att det närmar sig vintersolståndet med tanke på dom korta dagarna.

måndag 30 november 2009

Vinterland


Nåt så otroligt snyggt! Vilken vinterlandsdröm: delvis med snöflingorna som lungt flög i luften och sen den här tjusiga granen med lite pudersnö på grenarna och stilrent glimrande ljussättning (som delvis glittrar till som iskristaller)....

Julmarknad




Folkfesten fortsatte nere vid hembygdsgården, men först hann alla kika på julskyltningen som avtäcktes kl. 15:00.

På hembygdsområdet var det marknadsstånd och i kaffestugan (från 1870), dit folk lockades in av en tjusig marschallkantad stig, serverades lussebröd och glögg.

Till försäljning fanns hemslöjd, stickade strumpor och mössor, hembakat tunnbröd, tennbroderi, trasmattor m.m. På bild ser ni Torvsjö skafferis härliga utbud där dom även bjöd på värmande glögg.

Det var extra festligt idag för alla gårdar stog öppna för visning så jag kikade bl.a. in i tryckeriet och i Sörnoretgården. Sörnoretgården visar hur en rik bondefamilj från Lappland i mitten av 1800-talet kunde ha levat.

Hembygdsområdet tas hand om av en driven hembygdsförening som spenderar oräkneliga timmar med att iordningställa de här gårdarna med allt historiskt material som Åsele kan vara stolta över att ha så väl bevarat.

Åsele kyrkstad
Hembygdsområdet skapades för att rädda Åsele gamla kyrkstad som revs på 1940-talet. Man lyckades bevara sex kyrkstugor som idag finns på området.

Kyrkstadsbebyggelser är samhällen som växte fram i anslutning till kyrkan. Dom bestog utav övernattningsstugor som användes i samband med att samer och skogsarbetare m.fl. vid kyrkohelger och marknader kom långväga ifrån. Under kyrkhelgerna förättades dop, vigslar och begravningar.

Kyrkstäder förekommer i norra Skandinavien. Exempel på andra kyrkstäder är t.ex. Luleå kyrkstad som är ett UNESCO världskulturarv och den samiska kyrkobyn Fatmomakke (19 mil från Åsele). Det har funnits 72 kyrkstäder i Sverige en gång och hela 47 låg i Västerbotten och Norrbottens län. Åsele kyrkstad går tillbaka till 1648 när Åsele blev en egen lappmarksförsamling.

Julbasar



Efter mässan höll Röda Korset julbasar i församlingshuset. Fick nöjet även här att sjunga med en glad sångargrupp, ackompanjerat av dragspel och gitarr; från Filadelfia den här gången.

Det var fika, tombola, försäljning och lotteri. Riktig folkfest! Jag köpte en rejäl burk med hjortron.

Församlingshemmet här erbjudit att vi kan vara där på utbildningsdagar (när vi inte är ute på utflykter), så vi är inbokade där för vår första utbidlningsdag den 12 april. Det finns gott om plats där och kokmöjligheter. För våra utbildningsdagar kommer vi även att vara i gamla tingshuset där Studiefrämjandet håller till.

Församlingshemmet kommer även att vara en arbetsplacering. Det avviker från företagslinjen men det blir ett kul och socialt jobb med "Mat och Prat", konfirmandgrupper och en massa annat kul. Många av företagen här är för små för att ta emot två nya arbetskamrater så det blir en blandning utav jobb ni kommer få. Bra blir det hursomhelst. Iallafall så bra som ni gör det.

Ska ge er en komplett lista när alla arbetsplaceringar är klara men ni kan räkna med allt från wärdshus, handelsträdgård med sommarblomsplanteringar till ICA och turistverksamhet. Och nu senast Svenska Kyrkans församlingshem.

Advent med pompa och ståt





Efter nästan ett års arbete invändigt utav Åsele kyrka var den klar lagom till första advent. Organisten dundrade på med Händels festmarsch i den nyrenoverade kyrkan och kören, som jag sjunger med i, sjöng även vi ett stycke av Händel: Dotter Sion.

Prästen gjorde sitt också för att värma kyrkan. Han är en sån där god och härlig person som gick runt och med ett genuint leende tog alla i hand osv. Längst fram i kyrkan stog krubban upptänd och två granar tävlade om vem som som snyggast ut. Riktigt högtidligt och härligt var det allt med rejäl julstämning rakt igenom sådär som det kan bli i en julpyntad kyrka och när det är vitt och isande kallt utanför.

Kyrkan är gigantisk i förhållande till samhället och det sägs att när den byggdes så förväxlades ritningarna mellan Åsele kyrka och Härnösands domkyrka (som är på tok för liten). Kan nog stämma.

lördag 28 november 2009

Har vi några konstnärer i gruppen?

Vad sägs om att kanske ägna en utbildningsdag åt att teckna, fota, måla eller annan valfri estetisk uttrycksform?

Jag var på vernissage idag där fyra Åselekonstnärer ställde ut. Vernissagen anordnades av Åsele konstförening och när vi minglade runt där bland akvareller och annan konst så diskuterade en kvinna från konstföreningen en tanke om att vi kanske kunde skapa en utställning.

Dom har en fin utställningslokal och uppenbarligen flera duktiga lokala konstnärer som möjligtvis skulle kunna arbeta med oss - för lite konstnärlig hjälp skulle vi nog behöva.

Det är en kul idé hursomhelst att kreativt uttrycka våra intryck av att under en tid få bo i en liten kommun i Norrlands inland. Och sen att dela med sig av det vore intressant. Man ser ju ofta med andra ögon när man kommer utifrån. Motiven kan ju även komma från Thailand och vår vistelse där.....

Konstnärerna som ställer ut just nu i konstföreningens lokaler på övre torget är: Gunvår Bäckström (akvarell), Maria Leek (akryl), Karl Johan Rådström (foto) samt Anders Söderlund (teckningar).

Soluppgång


Soluppgång över Studiefrämjandets och Träffpunktens tjusgiga byggnad vid 10-tiden imorse. Här var det tidigare tingshus och senare även skola. Kommer antagligen kunna vara på övervåningen även här för utbildningsdagar (ska också vara i församlingshemmet).

Edward Hopper vs. Åsele



Tyckte det här övergivna huset på Storgatan liknade Edward Hoppers målning: "House by railroad" med dess ödsliga och övergivna känsla samt likheter i arkitektur till viss del.

fredag 27 november 2009

Liveunderhållning - på ICA!

Helt fantastiskt!

Jo, det är sant. Mellan kyldisken och bakavdelningen stod en man med gitarr och mick som sjöng dansbandslåtar till förinspelad synt som bakgrundsmusik. Riktigt fredagsmys. Det var det häftigaste hittills måste jag säga. Så originellt!

Det här är en utav era arbetsplatser för övrigt. Kul, eller hur! Grymt ställe med anställda som är supertrevliga och imponerat hängiven och engagerad butiskchef. Riktigt sympatiskt ställe helt enkelt!

Sångaren heter Bo Beverlöv men kallas för Talang Bo: http://www.folkbladet.nu/?p=148632

Hundrädd?


Då kommer vistelsen i Åsele bli en riktigt terapeutisk upplevelse för här har alla hund och dom har mååånga hundar. Enligt hundregistret är Åsele 8:e hundtätaste kommunen utav Sveriges 290 kommuner! Orsaken är förståss alla draghundar som många har här.

Sigtuna kommun är hundtätast med 1,56 hund per invånare (dvs. antal hundar per invånare) och Åsele är på 8 plats med 1,49 hund per invånare.

Västerbotten på Grand




Det är inte bara en vacker region i Sverige vi ska få bo i utan även en kulinarisk (nu har ni värdfamiljer nå´t att leva upp till, hehe...).

I januari så blir det 20:e året som Grand Hôtel i Stockholm anordnar Västerbottens-dagarna. Det är ett evenemang som pågår i nästan tre veckor där organisationer och företag från Västerbotten kan marknadsföra sig och bygga nätverk.

Under perioden har Grand en buffé med hela 43 rätter från Västerbotten. Det är alla möjliga njutbara delikatesser som det bjuds på. T.ex; älg, ren, västerbottensost, öring, lax, mandelpotatis, ripa, kantarell, hjortron och lingon.

onsdag 25 november 2009

Emma Eriksson i tidningen


Emma Eriksson, en utav deltagarna, är med i dagens Lokaltidningen och berättar om varför hon tycker att det här utbytet är så bra.

Tidningen delas ut till alla hushåll i Åsele och ges ut utav Västerbottningen. Tyvärr finns den inte som nätversion så jag fick ta ett inte alltför bra kort på artikeln som finns på sidan 8 för er som har tillgång till den. Bild och rubrik finns även på framsidan.

Hoppas alla ni Åselebor tycker artikeln är trevlig - det tycker jag den var!

Radiointervju


Gå in på: http://www.sr.se/cgi-bin/vasterbotten/program/index.asp?programid=2563
Långt ner på sidan under Tisdagen 17 november och "Thailandsutbyte i Åsele" kan man höra en intervju med mig.

tisdag 24 november 2009

Skyltsöndag


Idag har butikerna börjat hänga upp stora tygskynken för skyltfönstrena. Talade med en underbar dam i en av butikerna och hon sken av entusiasm när vi talade om traditionen:

"- Åsele är så charmigt," berättar hon. "Nu höjer dom mystiken inför skyltsöndag".

På söndag (som här kallas skyltsöndag) kommer butikerna att klockan 15:00 riva ner skynkena. Folk kommer då att gå runt och kolla på all fin julskyltning - trots att inga butiker är öppna, men bara för att njuta av julstämningen.

Julgran rest på torget


Med exakt en månad kvar till julafton så har en ståtlig gran fylld med strålande ljus rests på övre torget. Såg att en ännu större gran ligger beredd nere på nedre torget. Och på söndag blir det julmarknad på hembygdsområdet. Ses där!

måndag 23 november 2009

Bridget i Thailand


Igår när jag kom hem från Tärnaby slog jag på TV:n och hamnade mitt i filmen "På Spaning med Bridget Jones" där dom bl.a. är i Thailand. Som tur är ska vi uppleva ett annat Thailand än det som visas i filmen. Kul med lite thailandsmiljöer hursomhelst. Ska bli så häftigt att åka!

söndag 22 november 2009

Jag och Anja




Jo, det fick bli så idag. Åkte mest i Anjabacken för när jag kom till Ingemarbacken så var Jens Byggmark framför mig i liften och jag insåg att svenska skidlandslaget var där och tränade. Kollade in deras träning ett tag och sen blev det mest Anjabacken. Så fick jag skina lite också. Hade ju liksom lite konkurrens i andra backen. Bra väder idag till skillnad från igår (synd för slalomtävlingarna som dom haft i helgen) och härligt att få åka lite utförsåkning.

Dagen avslutades med en skön bastu på Tärnaby Fjällhotells panoramabastu (kostar ynka 50 kronor) som har stora fönster åt alla håll och med häftig utsikt över backarna.

Vägen mellan Hemavan och Tärnaby är imponerande med vackra fjällsvyer och hit kan man faktiskt flyga direkt (med Next Jet som jag ska flyga med nästa vecka - propellerplan) från Arlanda till backen i Hemavan. Landningsbanan ligger imponerande bara några hundra meter från Centrumliften!

lördag 21 november 2009

Byaråd och folkrörelseaktivism

Hade förmånen att få delta på en träff med olika byaråd från hela Västerbotten igår. Det var kvinnan som driver Ekogården Berget som bjöd in mig att dela med mig av mina tankar och reflektioner som nyinflyttad till södra Lappland.

Hela den här vistelsen här uppe är så lärorik. Lär mig så många nya saker inom sån stor bredd av områden. Igår på träffen, som hölls i Gafsele hembygdsgård, så lärde jag mig att det finns en aktiv rörelse i Sverige utav byaråd och byaföreningar.

Jag måste medge att jag inte har någon tidigare kunskap om dessa men tycker det är faschinerande att observera och lära mig mer. Det finns t.o.m. en Landsbygdsrikdsdag som hålls vartannat år på en ny ort i Sverige varje gång. Hur många kände till det?

Byaföreningarna och byaråden kämpar för byarnas överlevnad, för landsbygdsutveckling, och dom vill få tillbaka folk genom att öka återinflyttningen till glesbygden.

Rörelsen finns i andra delar av världen med och svenska byaråd samarbetar med byaråd i Europa. Det är en hel rörelse och kallas ibland för "den nya folkrörelsen" eller "den nya demokratirörelsen". Riktigt häftigt! Härligt med aktivism!

Trafikljus-fritt

Kom på att jag inte ens reflekterat över att det inte finns ett enda trafikljus i Åsele. Och ingen rondell. Säger en del om Åsele det....

Hej till er som träffade mig i fredags

Tänkte bara säga hej till er som jag fick träffa på mingelkvällen. Jag hade blivit inbjuden av kommunalrådet att berätta om utbytet vilket jag vill tacka Bert-Rune för att jag fick göra. Tyckte det var en riktigt trevlig kväll och speciellt trevligt att träffa er alla.

På förmiddagen igår hann jag göra en broschyr om att ta emot två ungdomar (18-23 år) på sin arbetsplats. Dom delades ut så jag hoppas några av er hann kolla igenom den.

Hoppas att några utav er skulle tycka det vore roligt att samarbeta med två utav våra ungdomar tre dagar i veckan (oavlönat)! Några arbetsplaceringar är redan klara men några kvarstår så se till att ta chansen att få bli involverad i detta härliga utbyte.

Vi får väl helt enkelt höras!

Mingelkväll

Igårkväll bjöds det på allt möjligt gott på Wärdshuset (en utav alla coola arbetsplaceringar). VD är den superbegåvade violinisten som spelar för folkdanslaget och i köket skapar den prisbelönta kocken Wolfgang Bay minnesvärda matupplevelser. Utöver det är dom suveräna med ungdomar och skapade en lyckad arbetsplats 2007 för tre ungdomar från utbytet det året (har varit Thailandsutbyten i Åsele 2003 och 2007 tidigare).

Har mött många inspirerande företagare i Åsele och som jag nämnt tidigare så blev Åsele årets företagarkommun i Västerbotten 2009! Mingelkvällen inleddes med att presentera ett nytt initiativ som kommit till pga att det trots dessa inspirerande företagare osv. så har Svenskt Näringslivär rankat på plats 286 utav Sveriges 290 komuner vad gäller lokalt företagsklimat. Det diskuterades även att utan framgångsrikt företagande kommer Åsele avbefolkas.

Med den låga 286:e placeringen har Åsele kommun därför valt att ta in hjälp utifrån och det är PR-byrån Punkt PR. Deras planering för vad dom ska göra för att förändra detta presenterades igårkväll och om dom förverkligar det dom presenterade kommer 2010 bli ett spännande år för entreprenörer. Dom ska jobba konkret med PR-aktiviteter för att ngagera och inpsirera Åseleborna till att ha en mer positiv attityd till företagande.

Fokus för Punk PR:s aktiviteter kommer är planerade att äga rum mellan mars-juni 2010, vilket innebär den period som SWY-utbytet pågår. Kan inte bli mer lämpligt för våran del med tanke på att temat för Thailandsutbytet är just hållbart entreprenörskap.

Kanske vi genom vår närvaro på arbetsplatser, i hem och i samhället och genom våra projekt osv. kan bidra till att förbättra företagarklimatet? Eller vad då kanske? Givetvis ska vi göra det!

Fjollträsk!

Igår när jag fick skjuts utav en jägare från en by i närheten frågade han var jag kom från och jag berättade att jag var från Stockholm, varpå hans respons till det var:

- Jaha, fjollträsk!

Då fick man veta det. Fanns inget bra med Stockholm enligt honom. Träsk är för övrigt ganska vanligt i ortsnamn i norra Sverige, som t.ex; Burträsk. Träsk i det sammanhanget är dock inte det träsk som vi i vanlig mening tänker på utan är ett gammalt namn för sjö.

När vi ändå är inne på ortsnamn är ändelsen "-sele" intressant för oss som ska bo i Åsele. I Norrland slutar många namn på samhällen med just -sele. Utöver Åsele finns även t.ex; Lycksele , Junsele, Sorsele m.fl. Innebörden av sele är: ett lungt flytande område av en älv.

Sagovärld




Det snöar för fullt i Hemavan. Kom hit för en timme sen och har hunnit checka in och slöäter fortfarande frukost. Är i stort sätt själv här på STF:s Hemavans fjällcenter. Vandrarhemmet har fått ny ägare och nu är det en ung kille som heter Robert Jäder som driver det. Han och några killar är fullt uppe med att renovera restaurang- och receptionsbyggnadens andra våning men tar sig god tid att ge suverän service och renoveringen blir läckert fjällinspirerad och trendig. Att simhallen ligger vägg i vägg som man även får använda som gäst är ett definitivt plus.

Resan upp var sagolikt vacker. Åkte tidigt imorse från Åsele (kl. 5:00) så jag hann njuta av stjärnklar himmel och granskogen som praktfullt kantade vägarna utanför. Lagom till att det började ljusna blev fjällen allt mer rejäla och snötäckta och fjällsjöarna magiskt vackra. Bl.a. sjön Ajaure var som att vara i en sagovärld. Delar av färden gick även lägs Sagavägen som är döpt så p.g.a. alla dom sagor som finns om platserna som vägen passerar. Läs mer om det på: www.sagavegen.com/sagor/sagor.asp

Resan tog nästan 4 timmar och i Tärnaby lyste bl.a. Anja Pärssons backe och Ingemarbacken (döpt efter Ingemar Stenmark). När man rest så här långt är man nästan över gränsen till Norge.

Jag tog Lapplandspilen upp. Bra bussföretag som har stopp i flera inlandssamhällen som t.ex. Åsele, Vilhelmina, Storuman osv. När vi kom till Vilhelmina gick ett femtal personer av och vi bytte till en minibuss eftersom vi bara var tre personer som skulle fortsätta. När det var en och en halv timme kvar (nära Adolfslund läste jag vägskylt) så gick den sista personen av och resten av färden var det bara jag och chauffören. Rätt lyxigt att få privatchaufför!

- "Idag bli dyrt å kör du" sa killen som körde. Han fick mig att upptäcka en ny del utav norrländskan där man säger du istället för dej (objekt istället för subjekt om jag inte misstar mig).

Fastnar ofta för den musik som spelas lokalt på ställen dit man reser. Under resans gång är det typ 50-talslåtar, 60-talshits, storband, gamla svensktoppslåtar och andra sköna grammofonskivslåtklassiker. I fjällpartierna som vi åker genom får man bara in P3 och P4 och det är skönt som omväxling för en gångs skull.

fredag 20 november 2009

Kul sajt

När jag träffade en av värdfamiljerna här i veckan fick jag tips om en bra sajt som heter Åsele Nu (www.asele.nu). På sajten finns uppdateringar om vad som händer i samhället och en massa annan bra information för den som vill upptäcka och utforska Åsele.

Ett utav dom mer intressantare inläggen just nu måste nog ändå vara ett av dom senast inlagda. Gissa vilket?

Filmprojekt

Nu ska kreativiteten flöda! Thailand-Åseleutbytet ska dokumenteras och sättas samman till en film!!

Träffade ansvarig för föreningen Video-Teknik Åsele igår och diskuterade detta projekt. Dom har suverän utrustning för redigering, textning, bränning av DVD:s och dom har många filmkameror, mickar m.m. Pratade med CIU och Åsele kommun imorse och dom går båda in och ställer sig bakom det här, så finansiering är klar!

Med oss till Thailand tar vi två mindre digitala kameror och i Åsele kan vi använda tyngre utrustning som studiokameror och stativ osv. Bakom kamerorna, kreativt arbete, innehåll, efterarbete osv. ska självklart ungdomarna stå. Hur och vilka kommer vi diskutera när vi anländt till byn i Thailand och dom svenska ungdomarna och thailändska ungdomarna träffat varandra.

Nästa års julklapp är alltså redan fixad - eller så lång tid ska det inte ta. Varför inte en midsommarspresent eller gåva till era schyssta sponsorer!

torsdag 19 november 2009

Första solglimten på 2 veckor



Inte sen sist jag la ut några bilder på Åsele har det varit sol här. Har istället varit konstant mulet och grått. Så nu när solen sken imorse, den sken bara på morgonen - nu är det mulet igen, var jag tvungen att ta fram kameran.

Ida Strannerud


1. Namn:
Ida Strannerud
2. Födelsedatum:
11 dec 1990 (19 år)
3. Var bor du?
Södertälje
4. Vad läste du på gymnasiet?
Samhällsvetenskapliga linjen med inriktning globalisering
5. Har du syskon/hur många?

Två bröder och en syster
6. Bästa årstid:
Definitivt sommaren!
7. Bästa bok jag läst:
Har många favoriter och läser egentligen allt men en av mina favorit författare är Paulo Coelho.
8. Det bästa jag vet:

Umgås med vänner, resa och uppleva nya platser, allt som gör en glad med andra ord:D
9. Det värsta jag vet:

Människor som saknar respekt för andra.
10. Älsklingsrätt:
Shit vad svårt har inte riktigt någon favorit rätt men älskar i regel alla maträtter som innehåller ost:D
11. Min idol:
Har inte riktigt någon specifik person. Men en person som vågar vara sig själv i alla lägen och aldrig ger upp sin dröm hur ouppnåelig den än må vara har definitivt förtjänat min respekt.
12. Fritidsintressen:
Vad ska man säga på den är precis som alla andra älskar att ha kul om det e med mina vänner, min familj eller helt själv varierar. Men om jag ska ge ett litet mer konkret svar blir det väll dricka kaffe med vännerna, träna och resa.
13. Favoritfilm:
Precis som med böcker ser jag allt, men en storfavorit är definitivt Nyckeln till Frihet
14. Jag vill bli:
Jag vet inte exakt vad jag vill bli än men drömmen är att jobba inom bistånds branschen.
15: Två-tre meningar om varför du valde att vara med i utbytet:
Att få bo tillsammans med min parkamrat, som kanske inte ens kan engelska, i en Thailändsk familj i tre månader är en stor anledning till varför jag sökte. Jag älskar att resa, ta del av nya kulturer och att lära sig nya saker. Med detta utbytes program får jag ges jag alla de möjligheterna. Jag vet att det kommer bli den mest lärorika resan hittills och det var därför jag sökte.

Fullt upp


Härligt när det är mycket att göra och mycket som händer. Det här kortet tog journalisten från tidningen Västerbottningen av mig när det kom ett samtal under intervjun. Ser iallafall ut som jag jobbar!

onsdag 18 november 2009

Renar och Buddha


Har precis kommit tillbaka från att ha besökt Fredrika och sett buddhastatyn och platsen där dom vill bygga ett nytt tempel. Statyerna är uppe på en höjd med vacker utsikt över sjö och skog.

Det var kul att ha sett den omtalade platsen, men på vägen hem fick jag se något ännu häftigare. Plötsligt får vi stanna för då vill ett 80-tal renar korsa vägen. Kaxigt och oförsiktigt tog dom sig över som att vi inte fanns, trots bilar i båda riktningarna. Det här var långt ute i skogen visserligen och långt från närmsta samhälle.

Dom är oerhört vackra med sina horn och när dom kommer sådär en hel hjord. Riktigt mäktigt! Kan inte vara annat än lyrisk!