onsdag 9 december 2009

Sincaris Vänner - en gripande berättelse om engagemang


Morgonfika
Jag var på ett riktigt mysigt möte i förmiddags med bibliotekets tre bibliotikarier. När vi satt där och fikade kom vi in på Åseles engagemang för asylsökande. Bl.a. så är biblioteket en positiv mötesplats för många utav de f.n. över 100 asylsökande som bor i Åsele. Och det var ni vi diskuterade det som vi började prata om en oerhört gripande period i Åseles historia och som skapade en enorm gemenskap kallad Åseleandan.

Utvisningen
Sveriges och medias blickar vändes mot Åsele på 90-talet i samband med att två kurdiska familjer som hette Sincari blev utvisade 1996. På en och samma dag kom ett 30-tal poliser med hundar till Sincaris bostad i Åsele och kämpade i hela fem timmar mot Åseleborna som skyddade familjen. Till slut fick polisen tag på familjerna och dom kördes i två bussar direkt till Lycksele där de fick stiga på ett flygplan och flögs till Diyarbakır i östra Turkiet.

Bodde i kyrkan
Den 19:e oktober 1993 hade familjerna fått avslag på sin asylansökan, men när kyrkoherden fick höra detta öppnade han upp Åsele kyrka och där bodde dom i hela 16 månader!

Fem år
Familjerna hade varit i Åsele sedan årsskiftet 1990-1991, dvs. dom hade varit i Sverige i fem år. Föreningens syfte var att samla in pengar i en fond som skulle användas för att hjälpa dom att komma tillbaka till Åsele.

Åseleandan
Hela samhället började engagera sig och på skolan startade högstadieeleverna ett opinionsarbete som ledde till att föreningen Sincaris vänner skapades och begreppet Åseleandan myntades. Mellan den 18 januari till 6 juni 1996 gick Åseleborna i fackeltåg från lägenheten på Fågelstigen, där familjerna bott, till kyrkan, folkets hus eller till församlingshemmet och i elva år efter utvisningen pågick en kamp som avslutades först 2006.

SIGNAL
Jag har gjort en mapp till alla deltagare med information om Åsele och till den fick jag varsin liten bok från bibilioteket som jag lagt med. Den heter "SIGNAL- En viktig bok om Medmänsklighet, Vänskap och Rättvisa" och skrevs 1996 utav gymnasieelever från Nv2n på Tannbergsskolan i Lycksele.

Denna klass uppmanade högstadieelever i hela Sverige att skriva dikter kring vad orden "medmänsklighet", "vänskap" och "rättivsa" betydde för dem. Från den mängd dikter dom fick in valde dom sedan ut 50 stycken som kom med i boken.

Tannbergsskolan
Tannbergsskolan är för övrigt en utav gymnasieskolorna som många ungdomar väljer att pendla till från Åsele för att gå i gymnasiet. Skolan profilerar sig som "Inlandets gymnasieskola". Andra flyttar pendlar eller flyttar till Villhelmina, Umeå, Skellefteå el. Ö-vik.



Nyhetsarkiv
Bilderna visar det enorma mediaintresset som följde utvisningen och kampen för familjerna Sincari. Pärmar efter pärmar och lådor fyllda med artiklar finns arkiverat på Åsele bibliotek.

Förhoppningsvis kommer vi få höra mer om detta fantastiska engagemang som finns hos Åseleborna och kanske få höra någon som deltog i kampen berätta om vad som hände.



Källa: www.unc.se/foretag/visax.php3?id=190179

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar