torsdag 3 december 2009

Vem tror du att du är?



I måndags (30 november) sände SVT1 "Vem tror du att du är?" där större delen utav programmet var inspelad och handlade om Åsele. Det var skådespelerskan Pia Johansson (känd från bl.a. Parlamentet och Stockholms Stadsteater) som tog reda på mer om sin familjehistoria och sitt samiska arv som sträcker sig tillbaka till 1600-talet och just Åsele.

Pia är född och uppvuxen i Umeå (Västerbotten) men hennes mormor var från Åsele. I programmet (läs inte vidare om ni vill ha spänningseffekten av att följa programmets upplägg) får Pia veta att första nybyggaren i Åsele lappmark är en man i hennes släktlinje och att han var same.

Pia besöker Åsele men även byarna Västernoret, Sörnoret (där hon besöker en offerhälla/samisk kultplats uppe på ett berg med otroligt vacker utsikt), Gafsele och Älgsjö. Alla precis utanför Åsele. Man ser även t.ex. det gamla bryggeriet som jag passerar varje dag till jobbet. Och sen ser man också flera av arbetsplaceringarna som Wärdshuset, kyrkan och hela samhället.

Programmet går att ses på SVT Play t.o.m. 20 januari 2010 vilket jag uppmanar er alla att göra. Det sätter igång med Åsele-delen kring halvvägs in (d.v.s. efter en halvtimme). Programmet finns på: http://svtplay.se/v/1792344/vem_tror_du_att_du_ar/del_2_av_5_-_pia_johansson

Pia kör hårt med det här med den samiska kopplingen till Åsele och när hon sitter och kör genom det vackra landskapet så utbrister hon: "Mot Sameland!" Hon skämtar även lite (det får man räkna med från en skön komiker) och kommenterar att det inte är många på vägarna just den dagen när hon kör fram på dom tomma lapplandsvägarna som tar henne genom skogarna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar