söndag 31 januari 2010

Meditation - enligt Buddha (forsta EAD)



Pa vag till templet


Dagen borjade med att delta pa cermonin som infaller varje fullmane och var pa denna dag



Vackert malad vaggmalning pryder podiet


Alla deltog aktivt




Var medhavda lunch skankte vi till munkarna som sedan fick ata det dom ville varpa de sedan gav tillbaka och skapade ett stor knytkalas



Sen var det dags for undervisning i hur man mediterar - bade sittandes meditation samt gaendes...

Det var haftigt att vara sa narvarande som man lyckas bli nar man genom att tanka pa sin andning (hur luften gar fran nasan till strupen vidare till lungorna - sedan fran lungorna till strupen och ut genom nasan) inte langre tanker pa vad man ska gora senare och annat som hant osv.

Gåendes meditation går man en kortare sträcka och fokuserar på fotsteget. Man kollar 45 grader ner mot golvet och tänker: lyft häl - för fot fram - sätt ner fot. Detta tänker och gör man i lagom långsam takt till man kommit en kort sträcka och stannar. När man stannat säger man tre gånger: "Jag är ståendes" eller nåt i den still att jag står här. Sedan vänder man sig långsamt och säger "Jag är ståendes" tre gånger, nu i riktning för att gå tillbaka varefter man börjar gå tillbaka: lyft häl - för fot fram - sätt ner fot.... Fram och tillbaka. Väldigt meditativt. Kanske nåt att prova hemma i vardagsrummet :)

Riktigt skont tyckte iaf jag att det var och i slutet av dagen var det flera av oss som kande att vi garna skulle komma tillbaka och delta pa den dagliga meditationen som vi blev inbjudna att komma till kl. 17:00 varje dag.

Vi har inte lart oss allt men vi har en lite battre inblick i buddismen efter var forsta EAD. EAD star for Educational Activity Day och vi brukar kalla det for utbildningsdag pa svenska. Just den har holl jag och min kollega i men ni i fortsattningen blir det ett deltagarpar/vecka. Ska bli spannande att se vad for spannande saker vi kommer fa vara med om :)

1 kommentar:

  1. Kul med manga bilder, ett paradis ni jobbar i ju! Vattenfall, blommor med mera... harligt! Verkar som allt gatt super bra ockso. ha det bra och lycka till, Johan

    SvaraRadera