söndag 7 februari 2010

Hantverksdag med kvastar (EAD 2)


I Thailand finns det 7255 tambon, och en tambon är ett subdistrikt (landet är uppdelat i först 76 provinser - sen 877 distrikt - följt av subdistrikten).

I varje sådann här tambon så har inrikesministeriet satt upp ett program som heter OTOP: One Tambon One Product. Och mycket riktigt har varje tambon i landet en produkt som de specialiserar sig på (vissa har givetvis flera).

I vår tambon som heter Lumpee så är produkten ett hantverk: stråkvastar. Dessa görs runtom i byarna och finns i stort sätt alla hem (har inte sett någon dammsugar hittills).

På vår andra EAD (utbildningsdag) som Joakim och Aod höll i hade de valt att låta oss lära oss att göra just sådanna här kvastar (Joakim och Aod har som arbetsplats att producera kvastar).

Det blev en rolig och praktisk dag som Joakim och Aod förberett otroligt bra.

På bilden syns hela gänget tillsammans med alla underbara kvinnor som var med oss hela dagen och hade tålamod med oss när vi inte var lika händiga som dom. Dom instruerade oss först och sen hjälpte dom alla till individuellt för att hjälpa oss få till hantverket. Inte nog med det - dom hade med sig fika och se så fint matchande dom var! Vilken insats från byns hantverksgrupp!


Aod visar oss hur gräset ser ut som används för att göra kvastarna.


Allt Pai gör gör han med ett leende och kryddar gärna till samtalen med några skämt - så även idag :)


Tong och Emma J jobbar på bra och hjälper varandra få till stråna som ska användas till deras kvastar


Bevis på att jag faktiskt gjorde kvasten med egna händer

Jag och Aon stolta över våra nya, egengjorda, kvastar


När utbildningsdagen var slut kom en moppe med härlig frukt som vi alla glatt besökte och köpte på oss massa uppfriskande godheter. Efteråt konstaterade vi hur häftigt det är med thailändarna. Medans vi svenskar stog och åt ur våra enskilda påsar så satt dom genast tillsammans och delade det dom köpt mellan sig. Det är verkligen en sådann underbar egenskap dom har att alltid dela det dom har med andra


Cyklandes hemåt i ett skönt svalkande skuggparti på en annars hett stekande och solig cykelfärd

Ingrid och Elin cyklar med sina kvastar och bakom dom ligger nya gräsbuntar som ligger på tork för att sedan användas till att bli kvastar. Överallt i området syns dessa kvastar och grupper som tillverkar dom.

Yai i sin svenska T-shirt som jag hade med mig åt honom + hans kvast på väg hem efter en lyckad dag ihop med gruppen

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar